Κατάγομαι από τις Σέρρες όπου και τελείωσα το Λύκειο. Σπούδασα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης απ’όπου και αποφοίτησα το 2003. Στη διάρκεια των σπουδών μου είχα την ατυχία να χάσω τη γιαγιά μου, Κωνσταντινιά Σαφούρη, από εγκεφαλικό. Λόγω του εγκεφαλικού είχε σοβαρά προβλήματα ομιλίας και κατάποσης, ενώ μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας κατέληξε από λοίμωξη. Στην ιατρική σχολή ουδέποτε διδαχθήκαμε ότι από το 1996 υπάρχει θεραπεία των εγκεφαλικών ούτε ότι συνήθως δεν είναι το εγκεφαλικό που σκοτώνει αλλά οι επιπλοκές αμέσως μετά, για τις οποίες υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη εδώ και δεκαετίες. Δεν υπήρχε μονάδα εγκεφαλικών και τα εγκεφαλικά, ειδικά στους ηλικιωμένους, αντιμετωπίζονταν λίγο πολύ ως μοιραίο και αναπόφευκτο γεγονός.

Ξεκίνησα την ειδικότητα της νευρολογίας το 2006 κάνοντας 9 μήνες παθολογία στην Α παθολογική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μαθαίνοντας από άριστους κλινικούς ιατρούς του ΕΣΥ πολλά για την εσωτερική παθολογία, αλλά διαπιστώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο μεσοδιάστημα στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών στα ελληνικά νοσοκομεία. Συνέχισα με τους απαραίτητους 6 μήνες ψυχιατρικής στην Γ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Είχα την τύχη να ξεκινήσω το κομμάτι της Νευρολογίας στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη όπου ο κ Ρούντολφ Γιομπστ ξεκίνησε μια από τις πρώτες μονάδες εγκεφαλικών στην Ελλάδα. Ο κ Ρούντολφ, ιατρός με άριστη επιστημονική κατάρτιση (όντας προηγουμένως μέλος της πανεπιστημιακής μονάδας εγκεφαλικών της Κολωνίας) και γεμάτος πάθος για να βοηθήσει τον Έλληνα άρρωστο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάθε ειδικευόμενο της κλινικής και δίδαξε στην πράξη ότι τα εγκεφαλικά θεραπεύονται με επιτυχία.

Εμπνευσμένος και εγώ από το συναρπαστικό αυτό κομμάτι της σύγχρονης Νευρολογίας, την αγγειακή νευρολογία των εγκεφαλικών, διέκοψα την ειδικότητα για να συνεχίσω στο εξωτερικό, στη μονάδα εγκεφαλικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brugmann των Βρυξελλών. Εκεί είχα τη δυνατότητα να εκπαιδευθώ για ένα έτος ως έμμισθος ειδικευόμενος στην οξεία θεραπεία και αντιμετώπιση των εγκεφαλικών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα είχα πλέον αρκετή κλινική εμπειρία για τη θεραπεία των εγκεφαλικών και μια ανοιχτή πρόσκληση από τη διευθύντριά μου να επιστρέψω ως επιμελητής στην ίδια κλινική. Γύρισα στην Ελλάδα όπου είχα την τύχη να εκπαιδευτώ στο ΗΕΓ από την καθηγήτρια νευρολογίας κ Καρλοβασίτου και να συνεργαστώ με τον Επίκουρο καθηγητή κ Τέγο, αγγειακό νευρολόγο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πέρασα τις εξετάσεις της ειδικότητας και λίγους μήνες μετά ξαναγύρισα στις Βρυξέλλες ως επιμελητής. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσα το Diplôme Interuniversitaire de Pathologie Neurovasculaire, που είναι το gold standard στις γαλλόφωνες χώρες για την εκπαίδευση των νευρολόγων και των επειγοντολόγων στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Το διετές αυτό πρόγραμμα περιελάμβανε σεμινάρια στο Παρίσι από τους πλέον γνωστούς Γάλλους αγγειακούς νευρολόγους (JL Mas, P Amarenco, Touzé και άλλους), γραπτές εξετάσεις κάθε χρονιά και stage δυο μηνών σε μια διαπιστευμένη μονάδα εγκεφαλικών της Γαλλίας. Είχα την τύχη να θητεύσω στη μονάδα εγκεφαλικών της Λυών υπό την επίβλεψη ενός εξαίρετου αγγειακού νευρολόγου του κ L. Derex. Παράλληλα ακολούθησα μαθήματα υπερηχογραφήματος καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών καθώς και διακρανιακού ντόπλερ στη μονάδα εγκεφαλικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λιλ, στο τμήμα υπερηχογραφίας της καθηγήτριας C. Gautier.

Στα δύο χρόνια που εργάστηκα ως επιμελητής στη μονάδα εγκεφαλικών στις Βρυξέλλες συνεργάστηκα, όντας στις Βρυξέλλες, με τον κ Γιώργο Τσιβγούλη, Αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική σχολή των Αθηνών. Η συνεργασία υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη καθώς δημοσιεύσαμε 36 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και εκπαιδεύτηκα σε ιδιαίτερες τεχνικές διακρανιακών υπερήχων. Στα δυο χρόνια ως (ο μόνος) επιμελητής της μονάδας εγκεφαλικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brugmann των Βρυξελλών ήμουν υπεύθυνος για τη νοσηλεία σχεδόν 1000 ασθενών με εγκεφαλικό, έκανα πάνω από 50 ενδοφλέβιες θρομβολύσεις χωρίς επίβλεψη και διατηρούσα εξωτερικό ιατρείο εγκεφαλικών. Εκπαιδεύτηκα στο διακρανιακό ντόπλερ και το υπερηχογράφημα καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών και έκανα monitoring κατά τη διάρκεια πολλών χειρουργείων της έσω καρωτίδας.

Επιστρέφω στην Ελλάδα ως επιμελητής της μονάδας εγκεφαλικών του Metropolitan τον Φεβρουάριο του 2015 αρνούμενος θέση υποδιευθυντή στη μονάδα εγκεφαλικών όπου και βρισκόμουν. Η θέση αυτή μού προσφέρθηκε τιμητικά στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα που επιτρέπει ο βελγικός νόμος για την εξέλιξη των επιμελητών (δύο έτη). Με την εμπειρία που διαθέτω, κρίνω ότι η μονάδα εγκεφαλικών του Metropolitan όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού αλλά σε πολλά σημεία υπερτερεί, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην Αθήνα και πανελλαδικά. Στόχος όλης της ομάδας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νευρολογίας κ Σταμπουλή, είναι να παράσχουμε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στον Έλληνα ασθενή με εγκεφαλικό.

H μόλις πρόσφατη πιστοποίηση της Μονάδας Εγκεφαλικών του Μετροπόλιταν από το European Stroke Organization συνιστά, εκτός από επιβεβαίωση της ποιότητας της λειτουργίας της, εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας καθώς ήμασταν οι πρώτοι που πιστοποιηθήκαμε πανευρωπαϊκώς.

Αρχικη
Ο Ιατρος
Βιογραφικό Ιατρού
Επιστημονικές Συνεργασίες
Ενδαγγειακες Επεμβασεις
Οξύ Ισχαιμικό Εγκεφαλικό
Υπάρχει θεραπεία για το εγκεφαλικό;
Πώς θα καταλάβω ότι έπαθα εγκεφαλικό;
Τι πρέπει να κάνω αμέσως μόλις υποψιαστώ εγκεφαλικό;
Υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία για το εγκεφαλικό;
Τί είναι η Μηχανική Θρομβεκτομή;
Ιστορική εξέλιξη και επιστημονική τεκμηρίωση γιά την Μηχανική Θρομβεκτομή
Αγγειοπλαστική Αγγείων Τραχήλου
Στένωση καρωτίδων αρτηριών και εγκεφαλικό
Αγγειοπλαστική και Stenting καρωτιδικής στενώσεως
Αγγειπλαστική και Stenting συμπτωματικής στενώσεως έσω καρωτίδος με εγγύς σύστημα προστασίας (Σύστημα MOMA)
Ανευρύσματα Εγκεφάλου
Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου;
Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα - σημεία για τα ανευρύσματα εγκεφάλου;
Μη ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου
Ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου
Ενδαγγειακή θεραπεία των ενδοκρανιών ανευρυσμάτων εγκεφάλου
Σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου. Τι πρέπει να κάνω; Διαχέιριση των μη ραγέντων ανευρυσμάτων εγκεφάλου
Αρτηριοφλεβώδεις Δυσπλασίες Εγκεφάλου
Ενδαγγειακή θεραπεία αρτηριοφλεβώδων δυσπλασιών εγκεφάλου
Ενδαγγειακή θεραπεία μηνιγγικών αρτηριοφλεβώδων δυσπλασιών εγκεφάλου
Αγγειακές Παθήσεις Κεφαλής-Τραχήλου
Αγγειακές Παθήσεις Νωτιαίου Μυελού
Τι είναι οι αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού
Τι είναι οι μηνιγγικές αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού
Αρτηριοφλεβώδεις Επικοινωνίες παρά τη Νωτιαία Χορδή
Τι είναι οι αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες της νώτιαιας χορδής;
Σπονδυλό - σπονδυλικές επικοινωνίες
Καρωτιδό - σηραγγώδεις επικοινωνίες
Εμβολισμός Όγκων
Εμβολισμός μηνιγγιωμάτων
Άλλοι ενδοκράνιοι όγκοι
Εξωκράνιοι όγκοι
Όγκοι σπονδυλικής στήλης
Τεχνική εμβολισμού των όγκων
Θρόμβωση Φλεβωδών Κόλπων Εγκεφάλου
Αγγειακές Παθήσεις σε Νεογνά - Παιδιά
Παθογένεια των αγγειακών νόσων
Ανευρισματική δυσπλασία της φλέβας του γαληνού
Δυσπλασία των φλεβωδών κόλπων της σκληράς μήνιγγας
Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εγκεφάλου στα παιδιά
Αρτηριοφλεβώδεις φίστουλες σε παιδιά
Φλεβικό αγγείωμα ή αναπτυξιακού τύπου φλεβική ανωμαλία
Φλεβικές δυσπλασίες ή σηραγγώδη αιμαγγειώματα (Cavernomas)
Σύνδρομο Phases
Περιστατικα
Ενημερωση
Ιατρικά Άρθρα
Ιατρικά Νέα
Συνέδρια
Επικοινωνια

Βιογραφικό Ιατρού

Ο ιατρός Γεώργιος Μαγκούφης MD, PhD είναι Επεμβατικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία..

Περισσότερα

Επικοινωνία

White Metropolitan Logo

Τ: 210 4809 887

Δ: Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1 Ν. Φάληρο