Θεραπεία Εγκεφαλικών

Η απώλεια χρόνου είναι απώλεια εγκεφάλου

Όσο συντομότερα γίνει η διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου, τόσο καλύτερη η πρόγνωση γιά τον ασθενή.

Γιά κάθε 30 λεπτά καθυστέρηση στην επαναιμάτωση, η πιθανότητα ο ασθενής να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος ελαττώνεται κατά 12% περίπου.

Γιά κάθε 2 ασθενείς με εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου που αντιμετωπίζεται με θρομβεκτομή, ένας θα βελτιωθεί ως προς τη λειτουργική έκβαση, με μεγάλες πιθανότητες να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος.

Σε Υποψία Εγκεφαλικού επικοινωνήστε άμεσα με τον Νευρολόγο της Μονάδας Εγκεφαλικών στο
210 48 09 788

Ρωτήστε τον Ιατρό

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)
Invalid Input

Τα μη εντοπιστικά κλινικά σημεία της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι ο μηνιγγιτιδικός ερεθισμός με αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία, ευερεθιστότητα και σύγχυση. Η ενδοοφθαλμική αιμορραγία είναι δυνατό να προκαλέσει ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απώλεια της όρασης.

Κλινικά σημεία υπαραχνοειδούς αιμορραγίας

Οι συστηματικές διαταραχές από το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, συνήθως με μέτρια ταχυκαρδία. Η ενδοκράνια υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προοδευτική βραδυκαρδία, υπέρταση, ταχύπνοια και υποξαιμία.

Τα εντοπιστικά κλινικά σημεία της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι η παρουσία ενδοεγκεφαλικού αιματώματος (20%) μπορεί να προκαλέσει εστιακό νευρολογικό έλλειμμα. Σε διαφορετική περίπτωση η εστιακή σημειολογία είναι ασυνήθης και συχνά παροδική.

Η παραπάρεση σε ανευρύσματα της πρόσθιας αναστομωτικής και ημιπάρεση σε ανευρύσματα του διχασμού τη μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας που είναι δυνατό να συνοδεύεται από αφασία εφ´ όσον η αιμορραγία συμβαίνει στο επικρατούν ημισφαίριο (αριστερό ημισφαίριο σε δεξιόχειρες).

Η άπραξία και συναισθηματική απροσφορότητα είναι συχνή σε αιμορραγία ανευρύσματος της πρόσθιας αναστομωτικής με αιμάτωμα στο μετωπιαίο λοβό. Σύνδρομο Korsakoff σε ισχαιμία ή έμφρακτο των μαστίων, της ψαλίδος και των θαλάμων.

Η πάρεση των κρανιακών νεύρων (κυρίως απαγωγού και κοινού κινητικού) με διπλωπία ανευρίσκεται σε ποσοστό 12% περίπου σε ανευρύσματα της υπερκλινοειδούς μοίρας της έσω καρωτίδος και της οπισθίας αναστομωτικής αρτηρίας και οφείλεται στην πίεση των κρανιακών νεύρων.

H κλινική σταδιοποίηση κατά την κλίμακα Hunt & Hess έχει καθιερωθεί γιά την αξιολόγηση ασθενών με ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία, και σχετίζεται στενά με την τελική έκβαση. Χρησιμοποιείται σαν κριτήριο του άριστου χρόνου θεραπευτικής παρέμβασης, ενδοαγγειακής η χειρουργικής.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την περαιτέρω έκβαση, ο κίνδυνος επαναιμορραγίας και οι δευτερογενείς ισχαιμικές επιπλοκές που εκδηλώνονται τίς επόμενες ημέρες με κορύφωση την 6-8η ημέρα από την αρχική αιμορραγία.

Βιογραφικό Ιατρού

Ο ιατρός Γεώργιος Μαγκούφης MD, PhD είναι Επεμβατικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία..

Περισσότερα

Επικοινωνία

White Metropolitan Logo

Τ: 210 4809 887

Δ: Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1 Ν. Φάληρο