Θεραπεία Εγκεφαλικών

Η απώλεια χρόνου είναι απώλεια εγκεφάλου

Όσο συντομότερα γίνει η διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου, τόσο καλύτερη η πρόγνωση γιά τον ασθενή.

Γιά κάθε 30 λεπτά καθυστέρηση στην επαναιμάτωση, η πιθανότητα ο ασθενής να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος ελαττώνεται κατά 12% περίπου.

Γιά κάθε 2 ασθενείς με εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου που αντιμετωπίζεται με θρομβεκτομή, ένας θα βελτιωθεί ως προς τη λειτουργική έκβαση, με μεγάλες πιθανότητες να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος.

Σε Υποψία Εγκεφαλικού επικοινωνήστε άμεσα με τον Νευρολόγο της Μονάδας Εγκεφαλικών στο
210 48 09 788

Ρωτήστε τον Ιατρό

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)
Invalid Input

Πρόκειται περί ασθενούς άνδρα, ηλικίας 58 ετών με ιστορικό διπλωπίας και πτώσεως του άνω βλεφάρου του δεξιού οφθαλμού και εμβοών με σφύζοντα χαρακτήρα, αρχικά από δεξιά και αργότερα αμφοτερόπλευρα.

Εικόνα 1: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της δεξιάς κοινής καρωτίδος αρτηρίας σε προσθιοπισθία λήψη: Αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία στο τοίχωμα του διατεταμένου δεξιού σηραγγώδους κόλπου (αιχμές μαύρων βελών), που αρδεύεται από μηνιγγικές αρτηρίες του αριστερού καρωτιδικού σιφωνίου και της αριστερής έξω καρωτίδος. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται προς τα κάτω και έξω προς τον κάτω λιθοειδή κόλπο και την σύστοιχη σφαγίτιδα (κόκκινα βέλη) (σφύζουσες εμβοές δεξιά) και προς τά έσω διά του αναστομωτικού φλεβικού πλέγματος όπισθεν του αποκλίμματος (μαύρα βέλη) (retroclival venous plexus) προς τον αντίστοιχο σηραγγώδη (αιχμές ανοικτών μαύρων βελών) και κάτω λιθοειδή κόλπο (σφύζουσες εμβοές αριστερά).

Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της δεξιάς κοινής καρωτίδος αρτηρίας

Εικόνα 2: Αριστερά: Έγχυση στην αριστερή έξω καρωτίδα, σε φλεβική φάση και προσθιοπίσθια λήψη: Μετά την σκιαγράφηση της ΑΦ επικοινωνίας του δεξιού σηραγγώδους κόλπου, φαίνεται η σκιαγράφηση των σφαγιτίδων φλεβών αμφω (κόκκινα και μαύρα βέλη). Δεξιά: Ταυτόχρονα εκλεκτικός καθετηριασμός από την φλεβική οδό, της αριστερής σφαγίτιδος μέχρι το σφαγιτιδικό τρήμα (κόκκινος κύκλος) με οδηγό καθετήρα (αιχμές ανοικτών μαύρων βελών).Έξω καρωτίδα σε φλεβική φάση

Εικόνα 4: Αριστερά: υπερεκλεκτική φλεβογραφία από τον αριστερό σηραγγώδη κόλπο, με σκιαγράφηση του αναστομωτικού φλεβικού πλέγματος όπισθεν του αποκλίμματος (μαύρο βέλος) (retroclival venous plexus) προς τον αντίστοιχο δεξιό σηραγγώδη κόλπο (αιχμές μαύρων βελών). Δεξιά: υπερεκλεκτικός καθετηριασμός του δεξιού σηραγγώδους κόλπου από αριστερά διά της μέσης γραμμής.

Φλεβογραφία από τον αριστερό σηραγγώδη κόλπο

Εικόνα 5, 6: Μετά τον εμβολισμό του δεξιού σηραγγώδους κόλπου με coils (αιχμές μαύρων βελών), αγγειογραφία των κοινών καρωτίδων αρτηριών αμφοτερόπλευρα: Φαίνεται η πλήρης σύγκλειση της επικοινωνίας.
Αμέσως μετά το πέρας της αναισθησίας, ο ασθενής αναφέρει την πλήρη εξάλειψη των εμβοών. Η διπλωπία και πτώση του δεξιού άνω βλεφάρου αποκαταστάθηκε εντός τριμήνου.

Μετά τον εμβολισμό του δεξιού σηραγγώδους κόλπου με coils

Μετά τον εμβολισμό του δεξιού σηραγγώδους κόλπου με coils

Βιογραφικό Ιατρού

Ο ιατρός Γεώργιος Μαγκούφης MD, PhD είναι Επεμβατικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία..

Περισσότερα

Επικοινωνία

White Metropolitan Logo

Τ: 210 4809 887

Δ: Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1 Ν. Φάληρο