Θεραπεία Εγκεφαλικών

Η απώλεια χρόνου είναι απώλεια εγκεφάλου

Όσο συντομότερα γίνει η διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου, τόσο καλύτερη η πρόγνωση γιά τον ασθενή.

Γιά κάθε 30 λεπτά καθυστέρηση στην επαναιμάτωση, η πιθανότητα ο ασθενής να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος ελαττώνεται κατά 12% περίπου.

Γιά κάθε 2 ασθενείς με εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου που αντιμετωπίζεται με θρομβεκτομή, ένας θα βελτιωθεί ως προς τη λειτουργική έκβαση, με μεγάλες πιθανότητες να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος.

Σε Υποψία Εγκεφαλικού επικοινωνήστε άμεσα με τον Νευρολόγο της Μονάδας Εγκεφαλικών στο
210 48 09 788

Ρωτήστε τον Ιατρό

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

(*)
Invalid Input

Πρόκειται περί ασθενούς, ηλικίας 60 ετών με ιστορικό υπεραιμίας του επιπεφυκότος του δεξιού οφθαλμού και διπλωπία με πτώση του δεξιού άνω βλεφάρου (πάρεση του δεξιού κοινού κινητικού νεύρου). Αναφέρει επίσης σφύζουσες εμβοές από μηνών, αρχικά από δεξιά και αργότερα αμφοτερόπλευρα.

Εικόνα 1: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστεράς κοινής και έξω καρωτίδος σε προσθιοπισθία λήψη: Αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία στο τοίχωμα του δεξιού σηραγγώδους κόλπου, που αρδεύεται από μηνιγγικές αρτηρίες (αιχμές μαύρων βελών) εκ του αριστερού καρωτιδικού σιφωνίου και της αριστερής έξω καρωτίδος διά των αναστομώσεων της μέσης γραμμής όπισθεν του αποκλίμματος (retroclival anastomoses). Υπάρχει διάταση του δεξιού σηραγγώδους κόλπου (αιχμή κόκκινων βελών) που προκαλεί και την πάρεση του συστοίχου κοινού κινητικού νεύρου. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται προς τα εμπρός με διάταση της δεξιάς άνω οφθαλμικής φλέβας (κόκκινο βέλος) (υπεραιμία του επιπεφυκότος του δεξιού οφθαλμού) και προς τά έξω και κάτω (μαύρα βέλη) προς τον δεξιό κάτω λιθοειδή κόλπο (σφύζουσες εμβοές).

Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστεράς κοινής και έξω καρωτίδος σε προσθιοπισθία λήψη

Εικόνα 2: Αριστερά: Έγχυση στην δεξιά έξω καρωτίδα. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται αντίστοιχα, προς το φλεβικό πλέγμα όπισθεν του αποκλίμματος (μαύρο βέλος) με διάταση του αντίστοιχου σηραγγώδους κόλπου (αιχμές κόκκινων βελών), προς τά έξω και κάτω, προς τον αριστερό κάτω λιθοειδή κόλπο (κόκκινο βέλος) (σφύζουσες εμβοές άμφω).

Έγχυση στην δεξιά έξω καρωτίδα

Εικόνα 3: Έγινε προσπάθεια προσπέλασης από τον δεξιό κάτω λιθοειδή κόλπο, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά επιλέχθηκε η φλεβική προσπέλαση, με καθετηριασμό της αριστερής σφαγίτιδος φλέβας μέχρι τον σφαγιτιδικό βολβό (κόκκινος κύκλος). Στην συνέχεια με μικροκαθετήρα, διά του αριστερού κάτω λιθοειδούς κόλπου (κόκκινο βέλος) καθετηριασμός του αριστερού σηραγγώδους κόλπου και διά του όπισθεν του αποκλίμματος φλεβικού πλέγματος (μαύρο βέλος), διά της μέσης γραμμής, καθετηριασμός του αντίστοιχου σηραγγώδους κόλπου που αποφράχθηκε με coils.

Προσπάθεια προσπέλασης από τον δεξιό κάτω λιθοειδή κόλπο

Εικόνα 4: Αγγειογραφία των έξω καρωτίδων αμφοτεροπλευρα σε προσθιοπίσθια λήψη: Πλήρης εξάλειψη της αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας. Η υπεραιμία του δεξιού οφθαλμού αποκαταστάθηκε στο πρώτο 24ωρο. Οι εμβοές διεκόπησαν αμέσως μετά την ανάνηψη από την αναισθησία. Η διπλωπία αποκαταστάθηκε στον επόμενο μήνα.

Αγγειογραφία των έξω καρωτίδων αμφοτεροπλευρα σε προσθιοπίσθια λήψη

Βιογραφικό Ιατρού

Ο ιατρός Γεώργιος Μαγκούφης MD, PhD είναι Επεμβατικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία..

Περισσότερα

Επικοινωνία

White Metropolitan Logo

Τ: 210 4809 887

Δ: Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1 Ν. Φάληρο