Πρόκειται περί ασθενούς ηλικίας 25 ετών με ιστορικό επεισοδίων γενικευμένων τονικοκλονικών σπασμών και χρόνιας κεφαλαλγίας. Διαγνώσθηκε ευμεγέθης αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία που καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα αριστερά βασικά γάγγλια. Τα τελευταία δέκα χρόνια, υποβλήθηκε σε πολλαπλές συνεδρίες εμβολισμού στο εξωτερικό που είχαν ως αποτέλεσμα την μικρού βαθμού μείωση του μεγέθους της επικοινωνίας.
Εικόνα 1: Προγενέστερη μαγνητική τομογραφία σε Τ2 ακολουθία, εγκάρσιες τομές: Ευμεγέθης αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία καταλαμβάνει τα αριστερά βασικά γάγγλια. Βλέπουμε την μεγάλη διάταση της έσω εγκεφαλικής φλέβας που παροχετεύει εν τω βάθει προς την φλέβα του Γαληνού.
Εικόνα 2, 3: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έσω καρωτίδος σε προσθιοπίσθια λήψη: Βλέπουμε την αρτηριοφλεβώδη φωλεά που αρδεύεται από διηυρησμένους φακοραβδωτούς κλάδους από το Μ1 της αριστερής μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται προς το σύστημα της αριστερής έσω εγκεφαλικής φλεβός και την φλέβα του Γαληνού, με φλεβική συμφόρηση όλου του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου αμφοτερόπλευρα. Βλέπουμε την συμφόρηση αμφοτέρων των βασικών φλεβών του Rosenthal (μαύρα βέλη).
Εικόνα 4: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έσω καρωτίδος σε πλαγία λήψη: Βλέπουμε την αρτηριοφλεβώδη φωλεά. Το οπίσθιο τμήμα της αρδεύεται από διηυρησμένους κλάδους αριστερής προσθίας χοριοειδούς αρτηρίας (αιχμές μαύρων βελών). Η φλεβική παροχέτευση γίνεται προς το σύστημα της αριστερής έσω εγκεφαλικής φλεβός (κόκκινα βέλη) και την φλέβα του Γαληνού (μαύρο βέλος), με φλεβική συμφόρηση όλου του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου αμφοτερόπλευρα. Βλέπουμε την φλοιώδη παλινδρόμηση προς τον άνω οβελιαίο κόλπο (αιχμές ανοικτών βελών).
Εικόνα 5: Σε ηλικία 38 ετών προσήλθε στο νοσοκομείο μας με έντονη κεφαλαλγία, δεξιά ημιπάρεση και διαταραχές ομιλίας. Αξονική τομογραφία μετά το τελευταίο επεισόδιο: Ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα στον αριστερό οπτικό θάλαμο (αιχμές κόκκινων βελών), με συνοδό ενδοκοιλιακή αιμορραγία (αιχμές ανοικτών κόκκινων βελών).
Εικόνα 6: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έσω καρωτίδος σε πλαγία λήψη, μετά την αιμορραγία: Έχει αιμορραγήσει το οπίσθιο τμήμα της δυσπλασίας, και συγκεκριμένα υοπάρχει ενδοφωλεϊκό ψευδοανεύρυσμα υποεπενδυματικά (κόκκινα βέλη), που τροφοδοτείται από το ενδοκοιλιακό τμήμα της προσθίας χοριοειδούς αρτηρίας. Ακολούθησε υπερεκλεκτικός καθετηριασμός και εμβολισμός του ανευρύσματος με κυανοακρυλική κόλλα.
Εικόνα 7, 8: 6 μήνες αργότερα, και ενώ είχε βελτιωθεί σημαντικά η νευρολογική του εικόνα, προσήλθε με νέο επεισόδιο αιμορραγίας και επιδείνωση. Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έσω καρωτίδος σε προσθιοπίσθια και πλάγια λήψη, μετά την δεύτερη αιμορραγία: διακρίνεται νέο ενδοφωλεϊκό ψευδοανεύρυσμα στην περιοχή του αριστερού φακοειδούς πυρήνα. Ακολούθησε υπερκλεκτικός καθετηριασμός του αρδεύοντος φακοραβδωτού κλάδου και εμβολισμός του ψευδοανευρύσματος (διακεκομμένο κόκκινο βέλος) με κυανοακρυλική κόλλα.
Εικόνα 9, 10: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έσω καρωτίδος σε προσθιοπίσθια και πλάγια λήψη, μετά τον τελικό εμβολισμό.