Εικόνα 1: Πρόκειται περί ασθενούς άνδρα, ηλικίας 32 ετών με ιστορικό σφυζουσών εμβοών αριστερά. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σύμπτωμα εξαφανίσθηκε και ο ασθενής το απέδωσε σε βελτίωση. Παράλληλα όμως υπήρξε αρχόμενη διάταση αγγείων στον επιπεφυκότα του αριστερού οφθαλμού, γιά το οποίο προσήλθε γιά έλεγχο.
Εικόνα 2: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της δεξιάς έσω καρωτίδος σε προσθιοπίσθια λήψη: Διά των αναστομώσεων της μέσης γραμμής, παρατηρείται άρδευση αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας στο τοίχωμα του αριστερού σηραγγώδους κόλπου από μηνιγγικές αρτηρίες εκ του δεξιού καρωτιδικού σιφωνίου. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται επί τα εκτός προς τον σφηνοβρεγματικό κόλπο με παλινδρόμηση στην επιπολής μέση εγκεφαλική φλέβα. Η υπεραιμία του επιπεφυκότα του αριστερού οφθαλμού οφείλεται στην απόφραξη της παροχέτευσης προς την άνω οφθαλμική φλέβα, ενώ η διακοπή των εμβοών σε απόφραξη της παροχέτευσης προς τον κάτω λιθοειδή κόλπο.
Εικόνα 3, 4: Ενδαρτηριακή αγγειογραφία της αριστερής έξω καρωτίδος σε προσθιοπίσθια και πλάγια λήψη: Άρδευση της αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας στο τοίχωμα του αριστερού σηραγγώδους κόλπου από μηνιγγικές αρτηρίες και συγκεκριμένα από την μέση μηνιγγική, την επικουρική μηνιγγική και την αρτηρία του στρογγύλου τρήματος. Η φλεβική παροχέτευση γίνεται προς τον σφηνοβρεγματικό κόλπο με παλινδρόμηση στο σύστημα της επιπολής μέσης εγκεφαλικής φλέβας.
Εικόνα 5, 6 και 7: Υπερεκλεκτικός καθετηριασμός της επικουρικής μηνιγγικής και του λιθοειδούς κλάδου της μέσης μηνιγγικής αρτηρίας. Εμβολισμός με κυανοακρυλική κόλλα.
Εικόνα 8, 9: Αγγειογραφία της αριστερής κοινής και έξω καρωτίδος σε πλάγια λήψη: Πλήρης εξάλειψη της αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας, χωρίς σκιαγράφηση του σηραγγώδους κόλπου. Η φλεβική παροχέτευση προς τον σφηνοβρεγματικό κόλπο δεν σκιαγραφείται με εξάλειψη της παλινδρόμησης στο σύστημα της επιπολής μέσης εγκεφαλικής φλέβας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάθε αλλαγή των συμπτωμάτων μπορεί να αντανακλά αλλαγή της φλεβικής παροχετεύσεως και πρέπει να οδηγεί σε απεικονιστικό έλεγχο. Οι καλοήθεις μηνιγγικές ΑΦΔ έχουν κίνδυνο 2% μετατροπής σε επιθετική μορφή με φλοιώδη παλινδρόμηση.