Ιατρικά Άρθρα
Τα μη εντοπιστικά κλινικά σημεία της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι ο μηνιγγιτιδικός ερεθισμός με αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία, ευερεθιστότητα και σύγχυση. Η ενδοοφθαλμική αιμορραγία είναι δυνατό να προκαλέσει ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απώλεια της όρασης.
Περίπου 15% των ασθενών πεθαίνουν εξαιτίας της αρχικής αιμορραγίας πρίν εισαχθούν στο νοσοκομείο. Mαζική αιμορραγία προκαλεί άμεση αύξηση της ενδοκράνιου πιέσεως και κώμα και συνήθως ο ασθενής καταλήγει χωρίς να επανακτήσει τίς αισθήσεις του.
Η υπαραχνοειδής αιμορραγία ευθύνεται γιά το 3-5% των ΑΕΕ. Η επίπτωση υπαραχνοειδούς αιμοραγίας είναι 9 ανά 100.000 άτομα. Σε χώρες όπως η Φιλανδία φθάνει 15-17 ανά 100.000 άτομα, και η Ιαπωνία 22.7 ανά 100.000 άτομα. Στην ΕΕ έχουμε περίπου 36,000 υπαραχνοειδείς αιμορραγίες ετησίως. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι 50-60 έτη.
Όπως συμβαίνει με τις στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά, έτσι και στις καρωτίδες εξαιτίας της εναπόθεσης λιπιδίων και χοληστερόλης, μπορεί να αναπτυχθεί αρτηριοσκλήρυνση και να σχηματισθεί αθηρωματική πλάκα στο εσωτερικό του αγγείου.