Εμβολισμός Όγκων
Aποτελούν το 13-18% όλων των πρωτοπαθών ενδοκράνιων όγκων και το 20-25% των ενδοκαναλικών όγκων του σπονδυλικού σωλήνα των ενηλίκων. Εμφανίζονται σε ηλικία 20-60 ετών, συχνότερα σε γυναίκες (2.5/1).
Ευθύνονται γιά <2% όλων των ενδοκράνιων όγκων σε παιδιά, με αυξημένη επίπτωση έκτοπων, ενδοκοιλιακών μορφών (27.2%) και με συχνότερη εμφάνιση κακοήθειας σε αυτήν την ηλικία (33-38% μηνιγγιοσαρκώματα).
Νευρινώματα
- Eίναι εξωεγκεφαλικοί, αγγειοβριθείς όγκοι (68%) και έχουν μηνιγγική αιμάτωση. H αγγειοαρχιτεκτονική του μπορεί να είναι παρόμοια και δυσδιάκριτη από των μηνιγγιωμάτων, με παρουσία κάψας, έντονη και ανομοιογενή παρεγχυματική φάση, με μετρίως διατεταμένες τροφοφόρες αρτηρίες και πρώιμες απαγωγές φλέβες.
Όγκοι του ρινοφάρυγγα: Νεανικά αγγειο-ρινο-ινώματα
Eίναι καλοήθεις, τοπικά διηθητικοί όγκοι σε νεαρούς ενήλικες που συνήθως παρουσιάζονται με ρινορραγία και ρινική απόφραξη. Eξορμώνται από το σφηνουπερώιο τρήμα. Έχουν ευρεία βάση στα υποκείμενα οστά, χωρίς να τα διαβρώνουν.
Αιμαγγειώματα σπονδύλων
H συχνότητά του είναι περίπου 11% στον γενικό πληθυσμό, στήν πλειονότητα τους είναι ασυμπτωματικά και εντοπίζονται κυρίως στήν θωρακική μοίρα. Συνήθως εκδηλώνονται περί την 3η-4η δεκαετία, με τοπικό ή ριζιτικό άλγος και ευαισθησία.